Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Koupí Bor pozemky po Crystalexu?

Archiv

Zastupitelstvo se bude zabývat i  odkoupením nemovitostí od akciové společnosti Crystalex.  Koupi nemovitostí projednal finanční výbor, rada města zastupitelům doporučuje, aby koupi schválili.
 „Po dohodě s insolvenční správkyní bychom měli za nemovitosti, konkrétně za pozemky,  zaplatit cca 240 tisíc korun,“ upřesňuje starosta Nového Boru Jindřich Mareš. Představitelé města s insolvenční správkyní původně projednávali také odkoupení ubytovny v Severní ulici. Věřitelský výbor ale dospěl k závěru, že ubytovna bude prodaná tomu, kdo za ni nabídne nejvíce peněz. „Malometrážní byty by mohly sloužit sociálně slabým občanům nebo jako startovací byty pro mladé lidi,“ zdůvodňuje starosta, proč by se ubytovna hodila městu a z jakého důvodu zastupitelům doporučí, aby se město o ubytovnu ucházelo.
S nákupem nemovitostí od Crystalexu se v rozpočtu nepočítalo. „Jestliže zastupitelstvo odkoupení nemovitostí schválí, dáme finančnímu výboru za úkol, aby prověřil možnosti financování. Nabízí se úvěr pro celou akci,“  sděluje starosta a připomíná ještě peníze, které bude město potřebovat na odkoupení parcel pro zajištění přístupu do průmyslové zóny, poněvadž i touto problematikou se budou zastupitelé 9. září opětovně zabývat.
Finanční prostředky by město mohlo naopak získat prodejem parcel. Občané o pozemky žádají průběžně – někteří je potřebují pro podnikatelské účely,  stavby rodinných domů, rekreačních chat či rozšíření zahrad. „Zastupitelstvo žádosti projednává pravidelně a až na pár světlých výjimek vychází žadatelům vstříc. Myslím, že ani zářijové jednání nebude výjimkou,“ předpokládá Jindřich Mareš.“